Datum
På scen
20:00
Pris
350/300/200 kr + service
Övrigt

Dörrar 18:00. Åldersgräns 18 år eller i målsmans sällskap.

Merit Hemmingson

83-åriga Hammondlegenden Merit Hemmingson har skapat ett unikt utrymme i svensk musikhistoria där jazz, grooverock och folkmusik möts.

Med sitt personliga uttryck har hon sedan 60-talet skapat en unik plats i svensk musiklliv där jazz, grooverock och folkmusiken möts. Med sina 25 soloplattor har Merit genom hela sin karriär rört sig framåt med ett starkt egensinne och lyhördhet i musiken. Hon har samarbetat med såväl The Ark som Beppe Wolgers, spelat på stora jazzscener i New York och turnerat runt om i Sverige och Norge. Hennes långa erfarenhet bjuder in till ett sällsynt konstnärligt djup. För 50 år sedan släppte Merit Hemmingson sitt klassiska album Huvva, tätt följt av skivorna Trollskog och Bergtagen.

Efter isoleringen under pandemin släpptes det nya albumet Huvva! Vad tiden går, där Merit gort ett djupdyk i förändrande vatten och tolkat material från de tre skivorna utifrån den hon är idag. I detta arbete har musiken skrivits om, låtar har givits nya namn, berättelserna har tonsatts annorlunda och på många sätt blivit omformade till något nytt och eget. Mellan ljudvågorna framträder det tydligt hur hennes konstnärskap och musikaliska uttryck har utvecklats över decennierna, men att själen är sig lik i sitt finstämda vemod. Merit visar oss känslan av att vilja sträcka ut handen och vända på stenar som legat orörda sedan urminnes tider, bara för att få en glimt av vad som nu finns därunder. Tiden går och den drar med oss i sin underström. Här finns en tyngd i melodierna. Orgeln dånar som havet, den nöter klippor, stenar och undervattensberg och formar dem till något nytt. Havet och konsten, tillsammans söker de ett aldrig sinande djup. Det lugna i vilsamhetens stiltje möter det ofrånkomliga i tidvågens kraft. I det bräckta djupet möts vi genom Merit Hemmingsons musik.

Arrangör: Stockholm Jazz Festival

Lineup:
Merit Hemmingson - orgel,
Ola Winkler - trummor,
Anders Norudde - moraharpa, säckpipa