Stampen

Jazzklubben Stampen är belägen på Stora Gråmunkegränd 7 i Gamla stan, Stockholm. Klubben grundades i mars 1968 av Sten och Gun Holmqvist. Lokalen var tidigare pantbank, och ordet ”stamp” är ett slanguttryck för just pantbank.

Många kända ansikten har setts på Stampen genom åren. När Beatlesvågen slog till och de flesta jazzklubbar förvandlades till rock- och popställen, förblev Stampen ett tempel för jazzlegender. Hit sökte sig bl.a pianisten Teddy Wilson och tenorister som Ben Webster, Lucky Thompson och Dexter Gordon. Marty Feldman har slagit sig ner vid trumsetet, Woody Allen har spelat klarinett. Monica Zetterlund, Toots Thieleman, Eartha Kitt, Dizzie Gillespie och Charlie Norman har alla hjälpt till att trampa in Stampens scengolv genom åren.

Stampen har kommit att bli en mötesplats för människor i alla åldrar och erbjuder idag allt från amerikansk folkmusik till traditionell jazz – blues, soul, country, rhythm & blues. Eller som de själva brukar sammanfatta det: American Roots Music! Ägarnas ambition är att fortsätta boka professionella musiker och ge sina gäster den bästa möjliga musikupplevelsen, sex dagar i veckan, året runt!