Datum
På scen
19:30
Pris
295 kr

Radiojazzgruppen med Fabia Mantwill

Storbandet med Nils Landgren som bandledare möter arrangören, saxofonisten och vokalisten Fabia Mantwill som förenar klassisk musik, jazz och folk i nytt storbandsformat.

Den Berlin-baserade kompositören, arrangören, saxofonisten och vokalisten Fabia Mantwill förenar flera distinkta musikvärldar, från klassisk musik till jazz till folk och utvidgar idén om det traditionella orkesterformatet med sin 24-manna signaturkammarorkester. På hennes ”hänförande, episka debutalbum” (New York Music Daily) med titeln EM.PERIENCE arbetar Mantwill med en mängd olika röster, ljud, harmonier och instrument som ger albumet dess lysande holistiska karaktär. Det gästas av världsberömda solister som Kurt Rosenwinkel, Ben Wendel och Nils Landgren.

Nils Landgren är konstnärlig ledare för Jazzradion i P2 Sveriges Radio. Som trombonist förkroppsligar han orden mångsidighet, nyfikenhet och entusiasm. Han spelade med artister som Björn Skifs, Thad Jones och ABBA innan han påbörjade sin solistkarriär och, sedan grundandet 1992, som frontman för hyllade ensemblen Nils Landgren Funk Unit. Han är en flitig studioartist och som har medverkat på en bra bit över 50 skivor sedan det första soloalbumet från 1984.

På 1960-talet ville Sveriges Radio bidra till att göra jazzen till en mer seriös konstform – det gamla Radiobandet stöptes om och blev Radiojazzgruppen. I flera decennier var Radiojazzgruppen det nav runt vilket den svenska jazzmusiken gick i omloppsbana, med namn som Arne Domnerus, Bengt Hallberg, Jan Allan, Georg Riedel och Lennart Åberg knutna till ensemblen. Nu är de tillbaka i nya konstellationer och med både gammal och ny musik.

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern

Lineup:
Radiojazzgruppen
Nils Landgren - trombon,
Fabia Mantwill - saxofon