Scen
Lilla Studion,
Datum
På scen
17:30
Pris
150 kr

Britta Virves Trio

Hyllade och eftertraktade pianisten Britta Virves kommer med sin trio.

Britta Virves pianokompositioner är berättarmässigt klara och harmoniska meditationer över naturen, ekologi samt de människor och platser hon kallar hem.

Britta föddes den 24 april 1991 och växte upp på Saaremaa, Estlands största ö. Hon började spela klassiskt piano när hon var sju år gammal och introducerades för jazz och improvisation när hon var femton. Hon fortsatte sin musikaliska resa vid Estlands musik- och teaterakademi och tog ett år ledigt för att studera och bo i Odense, Danmark. Efter det flyttade hon till Sverige för att studera vid Skurups Folkhögskola, en folkhögskola som lockar musiker från hela Europa. Det skulle bli ett avgörande ögonblick i hennes utbildning, där hon träffade sina framtida bandkamrater Jonas Bäckman och Jon Henriksson, som spelar trummor respektive bas i Britta Virves Trio.

Britta bor nu i Stockholm, Sverige, och har blivit en hyllad och eftertraktad pianist som har samarbetat med en mångfald av musiker som Norrbotten Big Band, Genevieve Artadi, Karin Hammar, Hannes Bennich och Håkan Broström för att nämna några. Hon har också mottagit flera prestigefyllda utmärkelser, såsom en nominering till en svensk Grammy för bästa jazzalbum 2023, Monica Zetterlund-stipendiet 2023, en nominering till Tallinn Music Awards för bästa jazzalbum 2023, Jazzklubben Faschings pris 2020, STIM-stipendiet 2020 och vinnare av Uno Naissoo-kompositionstävlingen 2016 i Estland.

År 2020 spelade Britta Virves Trio sin första konsert på Sveriges Radio och framträdandet mottogs positivt av radiolyssnare över hela Europa. Trion bestämde sig för att spela in sitt första album i Nilento Studio utanför Göteborg i november 2021. Britta Virves debutalbum Juniper släpptes i oktober 2022 på Heartcore Records med Kurt Rosenwinkel som gästmusiker.

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern