Datum
På scen
19:30
Pris
395 kr + service

En hyllning till Georg Riedel – Tonerna som lever

En hyllningskväll till en av svensk jazz allra största musiker och kompositörer.
Nils Landgren leder kvällen och pianisten Calle Bagge är kapellmästare för ett husband bestående av Sveriges jazz-elit och vokalister som Nicolai Dunger och Sarah Riedel.

När jazzbasisten, kompositören och arrangören Georg Riedel dog den 25 februari i år, 90 år gammal, tystnade pennan för en av svensk musiks mest mångsidiga kompositörer.
Georg Riedel skrev visor till Astrid Lindgrens filmer, nyskapande jazz för såväl Radiojazzgruppen som egna duor, trior och kvartetter. Han skrev körverk, opera, film-, balett- och kyrkomusik. Han var en av dem som tog svensk folkmusik in i jazzen. Med Jazz på svenska är han och Jan Johansson ansvariga för svensk jazz mest sålda skiva.
Georg är borta men hans musik lever kvar. I sångerna och kompositionerna, i alla de yngre musiker han samarbetade med och som spelar hans musik och hans arrangemang till vardag som till fest. Georg Riedel slog sig aldrig till ro och vilade på gamla lagrar, han fortsatte skriva ny musik för sina egna och andras projekt, ständigt samarbetande med nya generationer jazzmusiker.
För att hylla denna gigant bjuder Stockholm Jazz Festival in till en helkväll i Konserthuset där en lång rad smakprov på det Georg skrev framförs av särskilt handplockade artister, varav många samarbetat med Georg de senaste 20 åren. Vi kommer bland annat få se och lyssna till Jonas Kullhammar, Nils Berg, Emil Strandberg, Per Ruskträsk Johansson, Mats Äleklint, Fredrik Lindborg, Agnes Darelid, m. fl.
Det blir ett retrospektiv över Riedels gärning som binder samman guldårens 50-tal med det samtida 2020-talets jazz.
Det blir musik som Georg skrev för Radiojazzgruppen (som Georg samarbetade med så sent som hösten 2023), från hans allra sista stora verk Jiddischland och det blir musik från alla de älskade visor som Georg skrev till Astrid Lindgrens filmer.
Georg Riedels gärning är närmast oöverblickbar och hans betydelse för svensk jazz och för generationer av unga som gamla lyssnare är omätbar. Riedel var en gigant, tomrummet efter honom är stort, men musiken består och lever idag och för alltid. Därför känns det extra fint att inviga årets jazzfestival med en hyllningskväll till honom. säger Eric Birath, vd för Stockholm Jazz Festival.

Arrangör: Stockholm Jazz Festival

Lineup:
Sarah Riedel - sång,
Channa Riedel - sång,
Nicolai Dunger - sång,
Nils Landgren - trombon
Carl Bagge - kapellmästare och piano,
Patrik Skogh - trumpet,
Nils Janson - trumpet,
Tobias Wiklund - trumpet,
Emil Strandberg - trumpet,
Agnes Darelid - trombon,
Staffan Findin - trombon,
Mats Äleklint - trombon,
Lisa Bodelius, trombon,
Per "Ruskträsk" Johansson - saxofon,
Fredrik Ljungkvist - saxofon,
Nils Berg - saxofon,
Jonas Kullhammar - saxofon,
Fredrik Lindborg - saxofon,
Viktor Skokić - bas,
Konrad Agnas - trummor,
Mats Bergström - gitarr