Datum
På scen
21:00
Pris
395 kr + service
Övrigt

Dörrar 20:00

Asha Puthli

Asha Puthli är den Mumbai-födda banbrytande jazz-, funk- och disco-sångerskan som gjorde skivsuccé med Ornette Coleman 1971 och gav ut en handfull dansskivor vilka påverkade den tidiga discomusiken och sedermera blev samplade av rappare som Jay-Z, 50 Cent och Biggie.

Det är ingen överdrift att beskriva Asha Puthlis resa som extraordinär och henne själv som en alltjämt mycket färgstark inspiration. Väldigt få kan säga att de spelade in med Ornette Coleman samtidigt som de gjorde huvudroller i filmer av Andy Warhol, Louis Malle och Merchant-Ivory. Ännu färre kan sägas ha varit en disco-pionjär som med hitten Space Talk direkt påverkade Donna Summers sound.
Puthli föddes i Mumbai 1945. I sena tonåren började hon sjunga på jazzklubbar i Mumbai. Hon jobbade som flygvärdinna på British Airways och sökte upp legendariska John Hammond i New York, den skivproducent som upptäckt en lång rad artister som Bob Dylan och Billie Holiday. Mötet med Hammond ledde till att Asha fick sjunga på Ornette Colemans ”Science Fiction”-album, en platta som gav henne Downbeats kritikerpris som bästa kvinnliga jazzsångare tillsammans med Ella Fitzgerald.
Asha har spelat in ett tiotal album vilka efter nyutgivningarna fått hennes renommé som banbrytande pionjär att lyfta. När Asha Puthli nu kommer till Stockholm Jazz Festival med sitt skarpa sjumannaband, ledd av trumslagaren Shawn Lee, är det 40 år sedan hon var ute på turné.

Lineup:
Asha Puthli - sång,
Shawn Lee - trummor,
Paul Elliot - slagverk,
Ernie McKone - bas,
Carl Hudson - keyboards,
Terry Lewis - gitarr,
Val Etienne - kör