Publicerad 24 okt 2023

Publikrekord för Stockholm Jazz Festival!

Stockholm Jazz Festival 2023 är över. När konfettin är bortsopad och vimplarna nedplockade kan det konstateras att tio-dagarsfestivalen med totalt 30 707 besökare slagit nytt publikrekord.

Årets festival är den hittills största festivalupplagan med 293 akter utspridda på 80 scener och med ett program som bjöd på en exklusiv blandning av jazzikoner och unga stjärnskott, från fri form till mer traditionell jazz, solo till storband.

– Invigningskvällens känslosamma hyllning till Esbjörn Svensson och e.s.t.:s musik i ett fullsatt Filadelfiakyrkan satte tonen för festivalen. Därefter har vi haft fantastiskt fina konserter på Fasching, Eric Ericsonhallen, Kulturhuset Stadsteatern, Slaktkyrkan, Folkoperan, Glenn Miller Café, Tellus Bio – ja över hela staden, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Sångerskan Norma Winstone och gitarristen Ralph Towner gav en oförglömlig konsert i Eric Ericsson-hallen och brasilianska Bixiga 70 fick Fasching att koka och recensenterna att smälta medan brittiska Alfa Mist och afrobeat-inspirerade Kokoroko fyllde varsin kväll i Slaktkyrkan till sista plats.

Saxofonisten Lina Langendorf  och hennes Langendorf United tog Fasching med storm, sångerskorna Lovisa Jennervall och Amanda Ginsburg frälste Nya Cirkus och kvartssekel-firande Oddjob marinerade Kulturhuset i sitt magiska sound.

– Vår inhemska jazzscen har fyllt källare och konserthus, slott och salonger och bevisat sig vara både stark och innovationsrik, vi spår en ljus framtid för jazzen och för kommande festivaler. Extra roligt att vi också haft så många fina och välbesökta konserter för de allra yngsta, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

På grund av de rådande omständigheterna i Israel tvingades den populära stjärnbasisten Avishai Cohen ställa in sin utsålda konsert på Berwaldhallen. Våra tankar går till alla som påverkas av den rådande konflikten.

– Ett stort tack till alla som gjorde festivalen till Sveriges största jazzfest någonsin. Tack till artister, publik, arrangörer och alla frivilliga som gör festivalen möjlig! Nu drar vi igång planeringen för nästa års festival, vi ses den 11- 20 oktober 2024, säger Eric Birath.