Publicerad 17 jun 2021

Tunga artistnamn i första artistsläppet till Stockholm Jazz Festival 15–24 oktober 2021!

Biljetterna släpps idag via www.stockholmjazz.se

Bland de artister som redan nu är klara märks banbrytande internationella artister som GoGo Penguin, Theo Croker, Melissa Aldana, Ghost Note, och Ben Wendel. Svenska artister som Amanda Ginsburg, Bo Sundström och svensk-dansk-marockanska Magic Spirit Quartet är också bekräftade. Det fullständiga programmet presenteras i nästa programsläpp i augusti.

Trots rådande pandemi släpper Stockholm Jazz Festival alltså de första biljetterna till årets festival som äger rum 15-24 oktober.
– Vi följer rådande restriktioner men tror och hoppas på fler lättnader under sommar och höst så att vi kan skapa mer av festivalkänsla, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival. Förra årets festival blev en kraftigt reducerad affär med i huvudsak svenska akter, oerhört begränsad publik där mycket av interaktionen med publiken byggde på streaming. Jazzen kräver ett öppet fönster och sinne mot världen, vi längtar så att få interagera med den internationella jazzvärlden igen och bjuda Stockholmarna på stora musikaliska upplevelser, säger Eric.

Som vanligt är tiodagarsfestivalen spridd över stora delar av Stockholm med spelningar i allt från små källarlokaler till Konserthuset där legendariska Gilberto Gil spelar. Konserten med den Polarprisbelönade före detta kulturministern sköts upp från förra året till i år.

– Att den snart 79-årige Gilberto Gil är fast besluten att genomföra sin turné denna höst ser vi som ett lysande bevis på att musiken lever och är en starkare kraft än en global pandemi, säger Eric Birath.

Det fullständiga programmet som släpps i augusti innehåller fler pärlor men redan nu presenteras bland andra Ben Wendel, som kommer med ett all star band inom jazzen bestående av Gerard Clayton, Nate Wood och Shai Maestro. Från den blomstrande brittiska jazzscenen kommer hypade GoGo Penguin liksom det eklektiska kollektivet Nubiyan Twist. Den chilenska saxofonisten Melissa Aldana gör ett efterlängtat återbesök i Stockholm, liksom den hyllade norska in-your-face-volymstarka trion Hedvig Mollestad Trio.

En annan akt som har premiär på Stockholm Jazz Festival 2021 är Per ”Texas” Johanssons nya projekt Orkester Omnitotal som spelar musik av Viktor Skokic, Johan Lindström, Per Texas Johansson och Igor Stravinskij. Den av Johansson handplockade orkestern består av några av våra främsta musiker inom såväl jazz/impro som inom klassiskt musik.

Följande artister släpps idag: