Publicerad 03 sep 2020

Stockholm Jazz Festival – trots allt!

Få har undgått att det är svåra tider i musik- och kulturbranschen.  Coronapandemin har i stort sätt lamslagit all kontakt, förutom via en skärm,  mellan kulturutövare och publik sen i mars. Därför är vi extra stolta och glada över att äntligen kunna presentera livemusik igen, på årets stora jazzhändelse Stockholm Jazz Festival! Festivalen äger rum mellan 9–18 oktober 2020, med över 125 programpunkter blir det en välkommen musikfest i svåra tider!

 Detta år liknar inget annat. Under rådande Coronapandemi har musikutbudet i Sverige varit extremt begränsat. Därför är det extra hejdundrande roligt att det blir en Stockholm Jazz Festival år 2020. Festivalen äger rum (nästan) som vanligt, med invigning 9 oktober.

– Årets upplaga ser förstås något annorlunda ut än tidigare år, och exakt hur annorlunda vet vi ännu inte. De cirka trettio medarrangörer och scener som samarbetar under festivalen väntar med spänning på regeringens besked om undantag från 50-regeln för kulturevenemang och vilka rekommendationer och restriktioner som följer på det beslutet. Vi kommer självklart följa utvecklingen extremt noga för att inte riskera våra besökares välmående eller sprida smitta. Hälsan kommer först, men musiken kommer på tät andraplats. Vi är många som längtat efter livemusik länge nu och då känns det extra underbart att kunna erbjuda ett så stort program trots allt, säger Eric Birath som är festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Visst är livemusiken efterlängtad! När Stockholm Jazz Festival fyller ett stort antal spelställen och klubbar runt om i Stockholm kommer det att kännas som att livet återvänder till en övergiven musikstad. Biljetterna släpps 3 september. Antalet biljetter är dock väldigt begränsat jämfört med ett ”vanligt” år.

– Till en början släpps endast 50 biljetter per konsert. Exakt hur mycket vi kan släppa i slutändan vet vi inte men om Folkhälsomyndighetens remissvar är vägledande så handlar det för det mesta om att kunna fylla en fjärdedel eller en tredjedel av ordinarie kapacitet på respektive scen, och säkerligen inte fler än 500 biljetter på någon konsert. Därför blir stalltipset förstås att boka biljetter snabbt, säger Eric Birath.

Jazzen är till sin natur internationell och multikulturell men att resa mellan länder är ingen självklarhet 2020. Detta märks i programmets tonvikt på inhemska artister.

– Att Sverige har en urstark jazzscen är ingen nyhet, men i år är vi kanske lyckligare än någonsin över detta faktum. För oss innebär det att vi trotts reserestriktioner och inreseförbud kan göra en stark festival med större fokus på svenska artister. Några internationella artister från våra grannländer eller som tar en karantän vid hemkomsten finns det också i utbudet.

Artister som är klara för Stockholm Jazz Festival 2020 är bland andra brittiske pianisten Ashley Henry, fjolårets Grammisvinnare av ”Årets jazz” Amanda Ginsburg, stjärnkvartetten 4 Wheel Drive (Nils Landgren, Lars Danielsson, Michael Wollny, Wolfgang Haffner), kritikerhyllade Rymden, Lisa Nilsson tillsammans med Norbotten Big Band, Johan Lindström Septett, och många många fler (se hemsidan för fullständigt program).