Publicerad 25 maj 2022

Första biljetterna till årets upplaga av Stockholm Jazz Festival ute nu

Två av latin-jazzens största, pianisten Gonzalo Rubalcaba och sångerskan Aymée Nuviola, unga hyllade altsaxofonisten Immanuel Wilkins och New Orleans-bördiga souljazzsångerskan Ledisi är blott tre i den digra skatt av soul-, funk-, folk-, fusion- och jazz-artister som sprider glädje över Stockholm Jazz Festival, 14-23 oktober. Biljetterna släpps idag och fler artister presenteras under sommaren.

Bland de inhemska jazzartisterna får vi Gyllene skivan-vinnaren Jocke Milders Milders PS, Nina Person med Martin Hederos och Nils Berg, singersongwritern Sofie Livebrant med kritikerrosade tolkningar av Emily Brontë. Dessutom återuppstår trumslagaren Bengt Beche Bergers stora band Cool Beer Funeral Band med dansant och vederkvickande begravningsmusik från Ghana, inget som den som ännu lever varken bör eller får missa.

– Det är tio år sedan Stockholm Jazz Festival flyttade inomhus och bytte årstid från sommar till höst. Festivalen har vuxit i bredd och styrka och når nu nya scener och delvis ny publik. Pandemiåren har varit tuffa med 2020 som en absolut nollpunkt. Förra året fick vi grönt ljus för publik i nära anslutning till festivalen, i år är vi tillbaka till tiden före pandemin och full publiksatsning, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Det fullständiga programmet släpps i slutet av augusti med ytterligare en rad guldkorn. Men redan nu presenteras bland andra japanska trumpetaren och musikerfavoriten Takuya Kuroda, beatsäkra australiensiska jazzfunksoul-bandet Hiatus Kaiyote, israeliska pianopoeten Shai Maestro Quartet, och Londonkollektivet Nubiyan Twist.

– Att få hit Count Basies favorit, 84-åriga soul- och jazzorganisten Rhoda Scott är som att få hit en bit av jazzhistorien, liksom att för första gången i Sverige få njuta av den Havanna-födde Daymé Arocenas cocktail av musikaliska referenser. Lägg till North Carolina-födda sångerskan, kompositören och gitarristen Becca Stevens som har öppnat en egen nisch inom samtida musik med inspiration från jazz, indie-rock och traditionell appalachisk folkmusik och vi har redan nu en festival som kommer att överträffa det mesta, säger Eric Birath.

Om Stockholm Jazz Festival 2022, 14-23 oktober.

Festivalen är den elfte upplagan sedan Stockholm Jazz Festival flyttade inomhus och förlades till hösten (2012). Festivalen startades av nöjesentreprenören Bosse Stenhammar 1980 och ägde rum nedanför Moderna museet på Skeppsholmen vilket gör den till en av Sveriges äldsta festivaler. 2021 besökte 21 912 personer festivalen. Stockholm Jazz Festival drivs av Jazzklubb Fasching.