Publicerad 03 maj 2018

Första artistsläppet till Stockholm Jazz Festival 12–21 oktober 2018.

Internationella toppnamn som Carla Bley Trio och Jan Garbarek Group, lysande nykomlingar som Yazz Ahmed och Alfa Mist samt svenska jazzstjärnor som Bo Sundström – det är lite av hur Stockholm Jazz Festival 2018 kommer att låta! Dessutom blir det premiär för supertrion Rymden – bestående av Bugge Wesseltoft och tidigare e.s.t.-medlemmarna Dan Berglund och Magnus Öström. Fler artister presenteras under våren och sommaren.

De första akterna till Stockholm Jazz Festival 2018 är nu klara! Festivalen äger rum den 12–21 oktober på en rad olika scener i Stockholm. Nya festivalscener för i år är konsthallen Artipelag på Värmdö samt Finlandsinstitutet.

Med internationella tungviktare som jazzlegenderna i Carla Bley Trio, Jan Garbarek Group och fusionveteranerna Yellowjackets är Stockholm Jazz Festival 2018 ett mecka för inbitna jazz- och fusionälskare. Men festivalen handlar i lika hög grad om att lyfta upp de kommande stjärnorna och för den nyfikne finns det mycket att upptäcka, som exempelvis de kritikerhyllade nykomlingarna Yazz Ahmed och Alfa Mist från Storbritannien.

– Den brittiska jazzscenen är oerhört het och påminner om det som händer på den prunkande jazzscenen på den amerikanska västkusten just nu. Det handlar om en jazz som är mer sökande och andlig än på många år och som gärna blandar in influenser från hela världen, säger festivalchef Eric Birath.

Två av vårt grannlands främsta jazzutövare återfinns också i programmet: nyss nämnde superstjärnan Jan Garbarek uppträder med sitt band, medan pianisten Bugge Wesseltoft ingår i den nya pianotrio som kan sägas ta vid där e.s.t tog slut. De två kvarvarande e.s.t medlemmarna Dan Berglund och Magnus Öström samverkar för första gången i en pianotrio sedan Esbjörn Svensson så tragiskt förolyckades.

– Efter att ha turnerat parallellt under många år och träffats på festivaler runt om i världen med e.s.t. och Bugge’s New Conceptions Of Jazz möts vi till slut i ”Rymden” där Bugge, Dan och jag utforskar både det lilla och det oändliga, det kända och okända. Jazz möter rock möter satelliter och avlägsna galaxer. Kanske upptäcker vi en ny planet eller så blir vi bara lite upprymda, förhoppningsvis ni också. Vi ses i Rymden!, säger Magnus Öström.

Fler artister till årets festival annonseras senare i vår och sommar. Hela festivalprogrammet presenteras i augusti. Redan nu är, förutom ovan nämnda, Bo Sundström (från Bo Kaspers Orkester) klar, liksom finska vokalisten Sanna Ruohoniemi, Sverigefavoriten Stacey Kent och ett soloprojekt från det så hypade amerikanska funkbandet Vulfpeck, gitarrvirtuosen Cory Wong & The Green Screen Band.