Publicerad 08 jun 2017

Fler akter är nu klara för festivalen

Rigmor Gustafsson, Mandekan Cubano, Azymuth, Roy Hargrove Quintet, Tigran Hamasyan, Tonbruket, Oddisee, Damn! + Kristin Amparo + Shirin, Ida Sand, Peter Asplund Aspiration – och många fler är klara för Stockholm Jazz Festival 2017. Det kompletta festivalprogrammet presenteras i augusti.

Årets festival äger rum 6–15 oktober på en rad olika scener runt om i Stockholm, som exempelvis Kulturhuset, Fasching, Berwaldhallen, Konserthuset, Glenn Miller Café, Musikaliska, Skärholmens kyrka och skivbutiken Plugged Records.

– Vi vill ha en bredd i programmet för att kunna visa upp jazzens möjligheter och mångfald. I linje med det är vi också stolta över den mängd olika scener konserterna sker på; etablerade konsertlokaler, konserthus, kyrkor och skivbutiker, säger Louise Nordgren, vik Marknadschef för Stockholm Jazz Festival.

Idag släpps andra omgången artister med bland annat världsstjärnor som…

Basvirtuosen Richard Bona – som är ett välkänt namn för Stockholmspubliken med många utsålda spelningar på Fasching på meritförteckningen. När han nu kommer till Stockholm Jazz Festival är det tillsammans med de övriga musikerna i sexmannaorkestern Mandekan Cubano. Tillsammans utforskar de både den karibiska, sydamerikanska och afrikanska musiken med sann virtuositet och nyfikenhet.

Svenska funklegenderna Damn! gör gemensam sak med jazz- och soulsångerskan Kristin Amparo och stjärnskottet Shirin och bildar en tiohövdad musikalisk supergrupp. Glädje förväntas också då kulttrion Azymuth bjuder på sin samba doido (”galen samba”). Trion räknas sedan slutet av sextiotalet som Brasiliens största musikexport. Sedan starten har de eklektiskt blandat samba, funk, jazz och fusion till en smittsamt dansant, kosmiskt omfamnande och ytterst stark musik.

Skön swing blir det med amerikanska Roy Hargrove Quintet. Trumpetaren och bandledaren Roy Hargrove upptäcktes en gång av Wynton Marsalis – idag räknas Hargrove som en av samtidens mest intressanta trumpetare med sitt oemotståndligt briljanta spel.

Armeniske pianovirtuosen Tigran Hamasyan kommer också, liksom svenska Tonbruket – som tagit emot flera Grammisar för bästa jazzalbum och blivit utsedda till årets grupp vid Sveriges Radios Jazzkattgala 2016. Samtidigt som de fortsätter förvånas och hedras över detta faktum fortsätter de skapa egensinnig musik som kanske inte är renodlad jazz – men som lånar uttryck och attityd från jazz, progressiv rock, kraut, fusion, avantgarde och mer.

Rigmor Gustafsson har hela världen som arbetsfält och är ofta ute på spelningar runt om i världen – till Stockholm Jazz Festival tar hon med sig en trio för ett intimt sound.

Hela festivalprogrammet presenteras i augusti.

Spelningen med Kamasi Washington som tidigare annonserats ställs dessvärre in, på grund av en senarelagd turné.