Tumi Mogorosi x Lefifi Tladi

Den sydafrikanska jazztrumslagare Tumi Mogorosi möter konstnären och poeten Lefifi Tladi under tre kvällar i ett improviserat performance med musik, teckning och poesi.

Alltsedan sin internationella debut på Jazzman Records 2014 med Project ELO, har Tumi Mogorosi varit i spetsen för den sydafrikanska kreativa musikscenen. Han har tagit trummisstolen i både Shabaka och The Ancestors och i avantgardistiska The Wretched. 2022 släppte Mogorosi det kritikerrosade albumet Group Theory: Black Music.

Lefifi Tladi är konstnär, poet och jazzmusiker född 1949 i Pretoria, Sydafrika. Tladi var en stark anhängare av Black Consiousness Movement under 1970-talet och tvingades i exil och hamnade sedan i Sverige. Här studerade han konst på Gerlesborgsskolan och har levt och verkat i Sverige sedan dess. Han har deltagit i en del utställningar både i Sverige och utomlands. 2021 blev Tladi tilldelad Lifetime Achievement Award av South African Literary Awards. I år, 2023 påbörjade Javett Art Centre i Pretoria ett fem år långt program som hylla Tladis livsgärning.

2016 mötes Mogorosi, Tladi och gitarristen och vokalisten Sibusile Xaba på Pan African Space Station för en jamsession. För Stockholm Jazz har den konstnärsdrivna plattformen Southnord valt att återförena Mogorosi och Tladi för en improviserad performance med musik, teckning och poesi över tre kvällar.

Lineup:
Tumi Mogorosi - trummor,
Lefifi Tladi - röst