Datum
På scen
20:00 (19:00)
Pris
350kr ordinarie/ 310kr medlem Stallet/Re:Orient vän/studerande/pensionär

Tarabband

Fullständigt unikt på den svenska musikscenen, kanske det enda av sitt slag i världen?

Tarabbands musik och texter omfamnas av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak. I Sverige och Europa lämnar bandet ett färgstarkt avtryck med sin ”tarab” – ett arabiskt uttryck för extas genom musik.

Bandet grundades 2008 av irak-egyptiska Nadin Al Khalidi och svenske Gabriel Hermansson i Malmö. En tvärkulturell musikalisk upplevelse som resonerar tarab: den universella känslan när känslor och musik blir en. Tarabbands musik utgår från Malmö, reser via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad – en resa som skapar bandets ursprungliga kompositioner och ljud.

Nadin som är gruppens karismatiska frontfigur och vokalist flydde från Irak 2001 och kom till Sverige som flykting. Hennes texter sammanfogar politiska och sociala ämnen tillsammans med frågor om identitet, överlevnad, kärlek och strävar alltid efter fred och tolerans mellan de olika kulturerna. Att väva in det personliga elementet i låtarna gör det möjligt för Nadin att dela berättelser och sina historier om krig. Detta är berättelser vi sällan hör om.

Bandet släppte 2016 sitt andra kritikerrosade album ”Ashofak Baden” – på svenska ”Vi ses sen”. Bandet blir alltmer välkända på den internationella världsmusikscenen – inte minst i arabvärlden.

Lineup:
Nadin Al-khalidi – sång, saz, mandole
Gabriel Hermansson – gitarr, mandole, kör
Cassius Lambert – bas
Filip Runesson – violin
Valter Kinbom - slagverk
Fredrik Gille - slagverk