Soriana Project: Vårt Syrien

Tre artister-kompositörer-improvisatörer skapar modern nutida musik inspirerad av Mellanösterns rika kulturarv. Framförd på orientaliska och västerländska instrument, är programmet också ett exempel på den växande generation av kosmopolitiska arabiska musiker. De hyllar sitt kulturarv som varit med dem genom de många resorna, som kunnat läka sår, gett näring till fantasin och inspirerat till skapande. Medverkar gör saxofonisten Basel Rajoub, trumslagaren Andrea Piccioni och ganonsolisten Feras Charestan.

Basel Rajoub inspireras av traditionella mellanösternrytmer, nutida melodier och jazz. Han föddes i Aleppo i Syrien och tog examen vid Damascus High Institute of Music. Basel Rajoub har vunnit Radio Monte Carlos Mellanösternmusikpris.

Efter att ha lärt sig behärska den syditalienska ”tamburello”, studerade Andrea Piccioni ramtrummerytmer och framförandeteknik från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien. Han föddes i Rom och är idag konstnärlig ledare för Frame Drums Italia International Festival.

Feras Charestan kommer från staden Al-Hasakeh i nordöstra Syrien, men bor idag i Stockholm. Han studerade qanon på High Institute of Music i Damaskus. Charestan har framträtt som qanonsolist med symfoniorkestrar och varit medlem i både popgrupper och nutida musikensembler.

Stallet Friends. Ett Re:Orient arrangemang i samarbete med Stallet.