Datum
På scen
19:30
Pris
350 kr

Rhoda Scott Lady Quartet

Count Basies favorit, den amerikanska soul- och jazzorganisten Rhoda Scott tar med sig sitt Hammond B3-kabinett och kommer till Kulturhuset under Stockholm jazzfestival. 84-åriga Scott är något av dagens drottningmoder av Hammond-jazz och i hemlandet Frankrike kallas hon för ”barfota-ladyn” eftersom hon spelar just barfota på baspedalerna.

Rhoda Scott, född 1938 i Dorothy, New Jersey, är dotter till en vandrapredikant och hennes talang upptäcktes när hon redan vid åtta års ålder ackompanjerade gospelmusiken i kyrkorna.
Fastän självlärd beslutade sig Rhoda för att ändå ta en akademisk examen i New York innan hon i juli 1967 drog till Frankrike för att studera kontrapunkt, harmonik och komposition för tonsättaren och dirigenten Nadia Boulanger, Boulanger som också undervisat kompositörer och musiker som Aaron Copeland, Pierre Henry, Phillip Glass, och Quincy Jones.
Rhoda Scott skivdebuterade 1962 med Hey! Hey! Hey! på Prestige och senaste plattan Movin’ Blues släpptes 2020, däremellan har Scott spelat in ett drygt trettiotal studio- och livealbum.
Som fullfjädrad musikalisk eklektiker och instrumentell ekvilibrist blandar hon och ger ur såväl jazzens real book som ur den västerländska konstmusiken och gospeln på samma säkra och humoristiska sätt.

Lineup:
Rhoda Scott - orgel,
Sophie Alour - tenorsaxofon,
Lisa Cat-Berro - altsaxofon,
Julie Saury - trummor