Datum
På scen
20:00
Pris
350 kr

Ralph Towner / Norma Winstone

Stockholm Jazz Festival har den stora äran att bjuda in till en kväll med en av vår tids mest inflytelserika sångerskor, brittiska Norma Winstone, tillsammans med legendariska amerikanska gitarristen Ralph Towner. Två ikoner som utvecklat egna idiom inom jazzen.

Född i East End slog Norma Winstone igenom på 60-talet och hennes unika röst kan sägas definiera en hel era av brittisk och europeisk jazz, från nytolkningar av den amerikanska sångboken till mer abstrakta vokala utflykter. Med sitt lyriska förhållningssätt till jazzsång har hon påverkat flera generationer av sångare.

Winstone har spelat in fem plattor med gruppen Azimuth, med John Taylor och Kenny Wheeler. Som textförfattare har hon textsatt många kompositioner av Steve Swallow, Fred Hersch, Jimmy Rowles och Ralph Towner.

2022 fick Norma Winstone årets Lifetime Achievement Award från Jazz FM och nyligen valdes hon in som hedersledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Ralph Towner är klassiskt utbildad gitarrist som i sitt musikaliska språk är inspirerad av västerländsk konstmusik, Bill Evans och brasiliansk musik. Ralph Towner känner vi som en av grundarna av jazz- och folk-bandet Oregon där Towner också spelade piano och synthesizer. Sedan tidigt 70-tal har Towner legat på ECM där hans första soloskiva kom ut 1973. På ECM har Towner som släppt egna skivor med Gary Burton, John Abercrombie, Gary Peacock och samarbetat på Keith Jarrett och Jan Garbareks skivor. Andra skivsamarbeten har varit med Weather Report, Kenny Wheeler och Tim Hardin.

I Eric Ericsonhallen kommer denna duo bjuda på en i alla delar finstämd kväll av levande jazzhistoria med låtar från sina egna kataloger.

Lineup:
Norma Winstone – sång,
Ralph Towner – gitarr