Lina Nyberg Tentett – The Clouds

Jazzsångerskan och komponisten Lina Nyberg kommer till Musikaliska med sin hyllade tentett och framför helt ny musik för tio musiker beställd av Länsmusiken i Stockholm. Det blir även musik från det nyligen släppta albumet ”The Clouds” och dessutom framförs ett nyskrivet stycke för stråkkvartett. Konserten blir en multimedial upplevelse med rörelse, ljus och bild som samverkar med de musikaliska uttrycken.

Lina Nyberg debuterade redan 1993 med duoalbumet ”Close” med pianisten Esbjörn Svensson och har sedan dess turnerat världen över med olika ensembler, t. ex. i: Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien. Hon har fått Grammis, Lars Gullin-stipendiet, Kungliga Musikaliska Akademins stora jazzpris, Sveriges Radios pris Jazzkatten m. m.

Våren 2020 tog Lina sin masterexamen i komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH) och denna konsert är delvis också hennes examenskonsert. På konserten på Musikaliska medverkar Lina tillsammans med sitt ”All-star band” med Sveriges finaste handplockade jazzmusiker. I samarbete med KMH har Lina skrivit stycket ”Ascension in color” för en stråkkvartett, som också medverkar på konserten.

Våren 2020 släppte Lina Nyberg sitt tjugonde album ”The Clouds” med nykomponerad musik för tio musiker. Hennes nya album har uppmärksammats stort, även internationellt. ”Det är komposition, arrangemang, instrumentering, kors och tvärs mellan jazzen där hon i grund och botten hör hemma, och nära nog klassiska orkesterverk… Allt sitter ändå ihop – à la Nyberg” skrev Dagens Nyheters recensent.

Lina Nyberg beskriver själv några av konsertens stycken:

”I arbetet med Länsmusikens beställningsverk för tentett har jag inspirerats av Corona-vårens sång och spel från balkonger och fönster. I isolering tar vi uppenbarligen till alla möjliga medel för att kommunicera med andra människor. Det finns något vackert, melankoliskt och starkt mänskligt i detta, hur vi, när vi inte får vara nära varandra desperat söker närhet på andra sätt, hälsar med armbågen, vinkar och sjunger.”

Stycket för stråkkvartett Ascension in color: ”När jag komponerade detta arbetade jag inledningsvis mycket med hur olika färger smälter in i varandra och sakta förändras som en spegling av den harmoniska progressionen. I takt med att pandemin tog över i världen under våren påverkades även musiken. Nu är den för mig också associerad med uppförsbacke, andning, tid och tystnaden när allt släcktes ned.”

Konserten arrangeras av Länsmusiken i Stockholm i samarbete med KMH och Stockholm Jazzfestival. Med stöd från Kulturrådet och Musikverket.

Konserten livestreamas!

Stockholm Jazzfestival: Lina Nyberg Tentett – The Clouds

Livestream av Lina Nyberg Tentetts konsert på Musikaliska, söndagen den 11 oktober kl 16.00.

Konserten arrangeras av Länsmusiken i Stockholm i samarbete med KMH och Stockholm Jazzfestival. Med stöd från Kulturrådet och Musikverket.

Medverkande – tentett
Lina Nyberg, sång/komposition
Susana Santos Silva, trumpet
Karin Hammar, trombon
Lina Lövstrand, flöjt/klarinett
Fredrik Ljungkvist, klarinett
Nils Berg, basklarinett
David Stackenäs, gitarr
Cecilia Persson, piano
Josef Kallerdahl, bas
Peter Danemo, trummor

Medverkande – stråkkvartett
Sofia Kolupov, violin
Stefan Enemærke Becker, violin
Veikko Marjamäki, viola
Katariina Kolehmainen, violoncello
Matilda Ruta, animationer

Publicerat av Lina Nyberg Söndag 11 oktober 2020

Lineup:
Lina Nyberg - sång/komposition
Susana Santos Silva - trumpet
Karin Hammar - trombon
Lina Lövstrand - flöjt/klarinett
Fredrik Ljungkvist - klarinett
Nils Berg - basklarinett
David Stackenäs - gitarr
Cecilia Persson - piano
Josef Kallerdahl - bas
Peter Danemo - trummor

Sofia Kolupov - violin
Stefan Enemærke Becker - violin
Veikko Marjamäki - viola
Katariina Kolehmainen - violoncello

Matilda Ruta - animationer