Lina Nyberg Band

En av Sveriges största jazzsångerskor och kompositörer förgyller Stockholm Jazzfestival med delvis helt nytt material. Releasefest för nya skivan "Terrestrial" på Fasching!

I över tjugo år har sångerskan och kompositören Lina Nyberg profilerat sig som en av de mest framstående och nyskapande jazzmusikerna i Norden. Hon debuterade med duoskivan Close tillsammans med Esbjörn Svensson 1993 och har sedan dess hunnit ge ut inte mindre än 17 skivor som solist, producent och arrangör. Dessa skivor har hyllats, inte bara i svensk press. Ansedda All About Jazz har kallat hennes musik för “mästerlig, fantasifull och inspirerande” – och det är vad det handlar om.

Den 6/10 kommer tredje delen i den ambitiösa trilogi där hon genom musik och text beskriver världen. Nya skivan heter ”Terrestrial” och innehåller bland annat nyskriven musik för Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av dirigenten Anna-Maria Helsing, musiken med orkestern uruppförs på Umeå Jazzfestival i slutet av oktober 2017 men redan under Stockholm Jazzfestival får vi höra smakprov hur det kommer att låta (dock utan symfoniorkester).

Trilogin inleddes år 2014 med Norrbotten Big Band-samarbetet ”Sirenades” och följdes upp av Grammis- och Manifestnominerade albumet ”Aerials”. På den skivan återknöt Lina Nyberg till jazzens standardrepertoar med låtar som ”Bye bye blackbird” och ”Fly me to the moon” men presenterade också fantasifull nykomponerad musik för Malmö-stråkkvartetten Vindla.

Välkomna på releasefest på Stockholm Jazz Festival!

Lineup:
Lina Nyberg – sång
Cecilia Persson – piano
David Stackenäs – gitarr
Josef Kallerdahl – bas
Peter Danemo – trummor