Lars Danielsson & Leszek Możdżer duo concert

Svensk basvirtuos och polsk pianoekvilibrist i intimt och avskalat samarbete.

Sveriges Radios P2 Live Jazz utnämnde Lars Danielsson & Leszek Możdżers album Pasodoble till ett av 2007 års bästa album. Skivan skildrade ett avskalat och intimt minimalistiskt möte mellan två skickliga instrumentalister som förstärkte och lyfte varandra.

Sedan Pasodoble har det blivit fler samarbeten av olika slag. Tillsammans med andra har de bland annat släppt de fantastiska albumen The Time och Jazz at Berlin Philharmonic III: Leszek Możdżer & Friends. Men de har också hunnit spela massor med konserter tillsammans.

De båda musikerna är alltså vana samarbetspartners. Att de båda har en bakgrund inom den klassiska musiken anas i deras känsla och återhållsamhet. Men det är som jazzmusiker de nått internationell toppnivå. Lars Danielsson är cellisten och basisten som alltid spelar med lyrisk närvaro och rytmiskt groove. Leszek Możdżer är en gudabenådad pianist som har ett melankoliskt anslag som gör sig alldeles lysande i en avskalad form.

När de nu spelar tillsammans under Stockholm Jazz Festival är ribban lagd extra högt. Konserten är ett samarbete mellan Stockholms Jazz Festival och Polens ambassad i Sverige. Den organiseras i samband med etthundraårsjubiléet av svensk-polska diplomatiska förbindelser. Konserten kommer stå ut som ett raffinerat inslag på Stockholm Jazz Festival 2019 och blir ett storslaget firande av det nära samarbetet – inte bara mellan dessa båda stjärnmusiker – utan mellan Sverige och Polen.