Scen
Lilla Cirkus,
Datum
På scen
19:30
Pris
595/695 kr

John McLaughlin & The 4th Dimension

Fusionjazzens hörnpelare ger tillsammans med sitt tunga band en efterlängtad konsert under Stockholm Jazz Festival.

Det är verkligen inte alla musiker som kan skryta med att ha fått en låt uppkallad efter sig på ett lika viktigt album som Miles Davis Bitches Brew från 1970. Men just det kan faktiskt John McLaughlin. För inte nog med att han spelade gitarr på Miles banbrytande fusionalbum – ett av spåren bär som bekant också titeln ”John McLaughlin”. Nu är det knappast det enda denne storslagne gitarrist åstadkommit. Hans meritlista är lika lång som tung. 1971 klev han fram som The Mahavishnu Orchestras givne ledare och därefter bildade han Shakti och kombinerade jazz med indisk musik. Han har spelat tillsammans i olika sammanhang med Al di Meoloa, Paco de Lucia och Chick Corea. Han är kort sagt en av fusionjazzens hörnpelare.

På senare år har 4th Dimension blivit hans huvudsakliga band. Tillsammans med basisten Etienne Mbappe, keyboardisten Gary Husband och Ranjit Barot på trummor skapar McLaughlin en tungt riffande, rytmisk och fri form av fusion. Men själv kallar han det helst bara ”jazz”.
– Ja, jag kallar det jazz: många kanske inte håller med mig, men det är vårt fundament. Den här musiken är ett sätt att uttrycka frigörelse och frihet.

På scen spelar John McLaughlin & The 4th Dimension eget material, blandat med låtar som ursprunligen skrevs för The Mahavishnu Orchestra och Shakti. Det blir alltså en högtidsstund för vänner av McLaughlins musikaliska värld!

Lineup:
John McLaughlin – gitarr,
Gary Husband – keyboard, trummor,
Etienne Mbappe – bas,
Ranjit Barot – trummor