Datum
På scen
19:00 (Dörrar 18:30)
Pris
230 kr + service
Övrigt

Konserterna är ca 40 minuter långa. Biljetter via www.billetto.se. Det går även att köpa biljetter i entrén i mån av plats. 230 kr / konsert. Heldagsbiljett för samtliga konserter finns ej.

Joakim Milder & Britta Virves DUO

Pianisten Britta Virves och saxofonisten Joakim Milder har spelat ihop i ett flertal konstellationer de senaste åren, oftast i Norrbotten Big Band. Nu möts de för första gången på duo. “Britta tillför en näring och nivå som gör att jag alltid tänker mig Brittas pianospel när jag skriver ny musik. Det finns inte någon pianist som jag hellre spelar med”, säger Joakim Milder.

Den stundande duopremiären beskriver de så här: ”Virves/Milder ägnar sig åt att utan fastspända säkerhetsbälten gestalta hur de upplever att NU låter. Ett öppet resonemang mellan två relativt vuxna individer som uppskattar rejäl takhöjd, empatisk lyhördhet och oförutsägbara utmaningar.” Joakim Milder är saxofonist, kompositör, arrangör, pedagog och professor på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Sedan 2008 är han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och sedan 2013 konstnärlig ledare för Norrbotten Big Band. Han är även flitigt anlitad som stråkarrangör i popsammanhang. 2021 vann han Orkesterjournalens pris Gyllene skivan för bästa skiva med sitt band Milder PS och plattan ”Singled out by fate”. I Dagens Nyheter beskrevs den som ”en av de vackraste skivorna som gjorts inom svensk jazz”. Han har utöver nio skivor i eget namn även medverkat på ett 90-tal skivor med bland andra Red Mitchell, Paul Bley, Tomasz Stanko, Katrine Madsen, Rita Marcotulli, Chick Lyall, Lars Danielsson, Palle Danielsson, Nils Lindberg, Alice Babs, Lina Nyberg, Georg Riedel, Max Schultz, Bobo Stenson och Marcin Wasilewski. Pianisten och kompositören Britta Virves har i högt tempo etablerat sig på den svenska jazzscenen. Född och uppväxt på ön Saaremaa i Estland började hon spela klassiskt piano vid sju års ålder och gick över till jazz i tonåren. Hon har en kandidatexamen i musik från Estlands musik- och teaterakademi och hon har studerat musik i Odense (Danmark). 2016 flyttade hon till Sverige för att fortsätta sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har verkat här sedan dess. 2018 började hon samarbeta med Norrbotten Big Band parallellt med en rad andra musiker, som Helen Salim, Håkan Broström, Isabella Lundgren, Marie Mørck, Hannes Bennich, Joakim Milder, Peter Danemo och Karin Hammar. 2020 fick hon ett erbjudande om att spela en livekonsert med Britta Virves Trio på Sveriges Radio i Stockholm, som sändes förutom SR i estnisk, litauisk, tysk, bulgarisk och serbisk radio. Efter att ha fått så positiv respons bestämde sig bandet för att spela in sitt första album i Nilento Studio utanför Göteborg i november 2021. Albumet släpps hösten 2022.

Lineup:
Joakim Milder - saxofon,
Britta Virves - flygel