Jan Lundgren Trio

Legendarisk trio ger fyra konserter på Teater Lederman.

Denna legendariska trio spelar fyra konserter på Teater Lederman 14-15/10 2018. Melodisk europeisk jazz av främsta klass där kommunikationen och samspelet mellan trions medlemmar är grunden i musicerandet. Jans originalkompositioner blandas med hyllningar till Bengt Hallberg och Jan Johansson, svensk folkmusik samt en och annan standard.

Jan Lundgren är en av Sveriges mest kända och uppskattade pianister, en traditionsbärare av stora mått och en stark länk mellan dåtid och nutid. ”Upptäckt” av Arne Domnérus har han spelat med musiker såsom Putte Wickman, Bernt Rosengren, Monica Zetterlund, Rune Gustafsson samt många andra svenska samt internationella musiker såsom Richard Galliano och Paolo Fresu. Under de senaste åren har Jan samarbetat med trombonisten Nils Landgren.
En av de främsta föregångarna, inspiratörerna samt en av Jans stora idoler var Bengt Hallberg (1932-2013). Från tiden kring Bengt Hallbergs comeback 2011 samarbetade Jan och Bengt i projektet Back 2 Back. En annan viktig inspirationskälla för Jan är Jan Johansson, vilket hörs i projektet ”Lycklig resa” tillsammans med stråkkvartett och Mattias Svensson på kontrabas.
Balansen mellan att vårda originalmusiken och samtidigt leverera personliga, intrikata, harmoniskt skimrande och rytmiskt swingmättade improvisationer har blivit något av Jans signum.
Jan Lundgren är idag en internationell exportvara som för honom över stora delar av världen. Inte minst hans dryga 50 skivinspelningar har gjort honom känd såväl i Sverige som utomlands.
År 2007 blev Jan som förste nordiska jazzpianist utnämnd till Steinway & Sons exklusiva grupp ””Steinway Artist””. Han är sedan 2010 Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival och sedan Januari 2017 även konstnärlig ledare för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Mattias Svensson har spelat bas i Jans trio i många år. Han är en av de mest lysande basisterna i sin generation och hans unika sound har tagit honom på många turnéer över hela världen. Han har spelat med de flesta i den svenska jazzeliten och med artister som bland annat Viktoria Tolstoy och Jojje Wadenius.

Zoltán Csörsz är en av de mest anlitade trumslagarna i Sverige, mycket efterfrågad för sin all-around kapacitet och mångsidighet. De senaste åren har Zoltan spelat med europeiska och amerikanska musiker som Lina Nyberg, Magnus Lindgren, Anders Bergcrantz, Bobo Stensson, Ulf Wakenius, Danska Radions Big Band och många andra.

Under 2018 har Jan Lundgren trio, förutom egna konserter, även samarbetat med orkestrarna GWO (Göteborg Wind Orchestra) och Musica Vitae.

Lineup:
Jan Lundgran – piano
Mattias Svensson – bas
Zoltan Csörsz – trummor