James Brandon Lewis & Lisa Ullén

En av jazzens mest visionära saxofonister i dag möter en av Sveriges mest etablerade pianister inom impro och frijazz.

Rolling Stone Magazine konstaterade nyligen att det inte enkelt går att beskriva saxofonisten James Brandon Lewis musikaliska uttryck. Men sedan gav de sig förstås på att försöka: ”han har alltid balanserat en djup, gospel-influerad andlighet med en hängivenhet för frijazz och tungt slående funk som vilar på ett hip-hop-fundament”. Det är en början. Men det täcker långt ifrån allt. För James Brandon Lewis är en mångfacetterad saxofonist som på senaste albumet An UnRuly Manifesto blåser liv i förebilder som Ornette Coleman och Charlie Haden men kombinerar det med en stor dos egensinne och ett nutida sound.

Sonny Rollins har mycket riktigt också lovordat honom med orden ”Lovande ung saxofonist med potential till stordåd efter att ha lyssnat till de äldre”. James Brandon Lewis står kort sagt stadigt förankrad i jazztraditionen – men lyfter ständigt sitt spel till egna höjder. Han är självständig och säker i både spel och kompositioner.

James Brandon Lewis sound drar åt det skitiga hållet – det finns inget polerat och överdrivet ödmjukt över honom. Det handlar inte om att bevara en jazztradition på ett musealt sätt – det handlar om att ösa ur en rik historik och skapa ett nytt sound.

Lisa Ullén

Kritikerrosade Lisa Ullén har under lång tid varit en av Sveriges mest betydande pianister inom den fria jazzen och improvisationsmusiken. Ullén föddes i Seoul, Sydkorea, växte upp i Örnsköldsvik, och är bosatt i Stockholm, där hon studerat klassiskt piano vid Kungliga Musikhögskolan. Sedan mitten  av 1990-talet har hon ägnat sig helt åt improviserad musik, i form av frijazz, samtida konstmusik och experimentell musik. Hon förenar sin starkt personliga musikaliska vision med en unik förmåga att prägla varje sammanhang hon medverkar med sin absoluta känsla för tonal textur. Under det senaste årtiondet har Ullén producerat mer än femton skivor och vunnit internationellt erkännande som en unik och kompromisslös musiker och kompositör. 2018 utsågs hon till årets kompositör av P2 Jazzkatten efter hyllade solotrippel-CD:n Piano Works, som belönades med Manifestpriset 2019, samt EP:n Sekvenser och lager med kompositioner för Motståndsorkestern
Här uruppför hon ett beställningsverk för Sveriges Radio. Konserten arrangeras i samarbete med Sveriges radio.

Lineup:
Jaimie Branch - trumpet
James Brandon Lewis - tenorsaxofon
Ave Mendoza - elgitarr
Luke Stewart - elbas
Warren Trae Crudup III - trummor

Lisa Ullén – piano/komp
Susana Santos Silva – trumpet
Dieb 13 – turntables
Erik Carlsson – trummor