Hans Backenroth Quartet

Hyllad kvartett spelar musik av Charlie Parker & Thad Jones.

Den 29 augusti 2020 skulle Charlie Parkers fyllt 100 år vilket inspirerade Hans Backenroth till att göra ett projekt med Parkers musik vilket utmynnade i albumet Parker’s Mood (Prophone). Det var både en hyllning till Parker och ett slags spegling av Parkers veckolånga turné i Sverige 70 år tidigare, 1950. Då spelade Parker med ett svenskt band och alternerade på scen med sin svenske altsaxofonistkollega och jazzlegenden Arne Domnérus. Ja, samme Domnérus som senare skulle bli bandledare och en viktig mentor för Hans Backenroth. I och med det här projektet för alltså Backenroth facklan vidare. Albumet blev utvalt till ”årets hyllning” i tidningen Lira och röstades fram till årets 3:e bästa jazzskiva 2021 i tidningen Jazz. Nu har repertoaren fyllts på med musik av trumpetaren mm Thad Jones som skulle fyllt 100-år detta år.
Bandet han leder på det här albumet består av några favoritmusiker och vänner ur en yngre generation:
”Jag ville ha en repertoar som inte bestod av de vanligtvis spelade låtarna. Efter att jag hade valt materialet gjorde jag enkla arrangemang som skulle få musiken att låta som oss och också bli en bra plattform för att uttrycka oss vilket är precis vad jazz handlar om. I studion fick jag sen idén att dela upp kvartetten i olika trios och duos bara för att utmana oss att hitta nya sätt att spela låtarna och för att få mer variation ”, fortsätter Hans.
Hans Backenroth (f. 1966 i Karlstad) är med sitt hårdsvängande spel, varma sound och lyriska solon är en av de främsta basisterna i Skandinavien. Som 20-åring fick han Nisse Sandström som lärare och året därpå blev han medlem i Fredrik Norén Band som han spelade med i två år. Snart därefter år senare var han basist med bland andra Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Rebecka Törnqvist, Kjell Öhman, Ulf Wakenius och Claes Janson. Bland hans mest långvariga samarbeten är det med Bernt Rosengren som började 1987 och pågår in till denna dag. Hans har varit den basisten många internationella stjärnor anlitat som t ex Harry “Sweets” Edison, Clark Terry, Roger Kellaway, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Kenny Barron, Karin Krog, Ed Thigpen, Doug Raney, Eddie Daniels. Han reser och turnerar runt om i världen och sedan tjugo år har han turnerat i Japan i stort sett varje år med Sweet Jazz Trio. Under åren har Hans medverkat på över 200 skivinspelningar och detta är den andra skivan under eget namn.

Lineup:
Klas Lindquist - saxofon & klarinett,
Erik Söderlind - gitarr,
Hans Backenroth - bas,
Karl-Henrik Ousbäck - trummor