Ej förköp

Datum
På scen
19:00
Pris
100/50 kr

Gus Loxbo och Elsa Bergman

Två basar bredvid varandra. Solo, solo - och duokonsert

Elsa Bergman är kontrabasist född och uppvuxen i Täby, norr om Stockholm. Efter studier på Sund Folkehøgskole och Musikkonservatoriet i Trondheim, Norge flyttade hon åter till Stockholm 2012 och har sedan dess varit verksam som frijazz- och improvisationsmusiker i grupperna Space, STHLM Svaga, Alex Zethson Ensemble, Fire! Orchestra, Anna Högberg
Attack, Festen m.fl. Elsa har de senaste åren drivit två egna grupper; Elsas Eget Omdöme och Playon Crayon, gett ut musik på sitt egna skivbolag Bergman Inspelningar och turnérat med befintliga grupper samt tillfälliga samarbeten med internationella improvisationsmusiker i bl.a. Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland, Polen, Storbritannien, Slovenien,

Rumänien, Egypten, Chile, Argentina och USA. I juni 2021 släppte Elsa Bergman sitt debut-solo-album vid namn “A”. Albumet arbetades fram under pandemi-året 2020 och spelades in av Mats Äleklint. Albumet, som endast släpps digitalt på Bandcamp, består av fem spår som presenterar kompositioner baserade på expanderade tekniker för solo kontrabas och är betitlade med citat från Elsas dotters olika favoritböcker. “A” är en hyllning till mångfald och rätten att fungera olika, till neurodiversitet och allt vårt samhälle har att lära av personer “på spektrumet”, men framförallt en kärleks-bekännelse till dig, Ada.

Gus Loxbo är aktiv inom den svenska scenen för jazz och experimentell musik. Spelar kontrabas, gitarr, såg, elektronik i grupper som Pombo, Silence Blossoms m.fl. med ett antal skivsläpp i ryggen (bl.a. på eget skivbolag). Verkar även som kompositör inom elektro-akustisk musik där han gärna samarbetar med sceniska uttryck som teater, dans och performance, senast i barndansföreställningen Eldflugan.

Gus har en bred musikalisk bakgrund med utbildning inom improvisation och jazz (Kungl. Musikhögskolan, Birka fhsk), klassisk profil (Icelandic Academy of the arts) och elektroakustisk komposition (EMS, Kappelsbergs fhsk).

I solodebuten ”Trådknaster” får vi ta del av dessa element sammanflätade i en och samma organiska kropp,

”…en både hisnande och vilsam upplevelse”, Johannes Cornell, DN

Denna kväll på Rönnells Antikvariat kommer Elsa och Gus presentera varsina soloset; Elsa med en bearbetad och utökad version av sitt album “A”, och Gus med utvalda bitar ur ”Trådknaster”. Kvällen avslutas med de två basisterna tillsammans – för första gången som duo.

Lineup:
Gus Loxbo - kontrabas,
Elsa Bergman - kontrabas