Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola Duo

Nu kommer det Havannafödda pianogeniet Gonzalo Rubalcaba tillsammans med jazzsångerskan tillika barndomsvännen Aymée Nuviola för en konsert på Stora scen den 15 oktober på Kulturhuset Stadsteatern under Stockholm Jazz Festival. Tillsammans släpper duon albumet "Live in Marciac” i maj 2022. Med dessa två musikaliska storheter på samma scen kan vi inte förvänta oss annat än en succé!

De två musikerna har känt varandra sedan barnsben då de spelade för samma pianolärarinna på musikkonservatoriet på Kuba. Sedan detta tidiga möte har deras liv knutits samman av musiken!

Gonzalo Rubalcaba hade redan en spirande karriär när han 1985 upptäcktes av Dizzy Gillespie. Sedan dess har priserna och nomineringarna regnat över honom, till exempel utsåg Piano & Keyboard Magazine honom till en av århundradets bästa pianister 1999, i sällskap med bland andra Glenn Gould, Martha Argerich och Bill Evans. Gonzalo Rubalcaba föddes i en musikalisk familj i Havanna och spelade redan som 6-åring trummor i sin pappas orkester. Två år senare påbörjade han sin formella utbildning, då med piano som huvudinstrument, för att ”behaga min mamma” som han själv beskrivit det i efterhand. Han tog examen från Institute of Fine Arts i Havanna med en examen i komposition.

Aymée Nuviola är även hon född på Kuba i en musikerfamilj och har några av sina tidigaste minnen vid pianot. Redan i ung ålder fascinerades hon av all slags musik, från Debussy till Bossa Nova. Sin klassiska utbildning fick hon vid Kubas främsta musikaliska akademi och efter att ha vunnit en sångtävling på Kuba fick hon chansen att spela tillsammans med band som Irakere och NG La Banda. Aymée Nuviola har blivit både Grammy- och Latin Grammy-nominerad vid ett flertal tillfällen. Hennes musik har beskrivits som ”en ö utan gränser”, optimistisk, smart och vänlig.

Lineup:
Gonzalo Rubalcaba - piano,
Aymée Nuviola - sång