Scen
Stora Scen,
Datum
På scen
19:00 (Dörrar 18:00)
Pris
265 kr + service

Fredrik Lindborg Trio & Stråkkvartett

Musiken denna kväll är komponerad av två svenska jazzgiganter, Georg Ridel och Lars Gullin. Fredrik Lindborg har i sina arrangemang hittat egna infallsvinklar på Gullins musik som både lyfter fram svänget och glädjen men som också förstärker inslagen av klassisk musik och svensk folkmusik.

Svensk jazz har med sitt unika sound en given plats på den internationella jazzscenen. Bandet bjuder på musik som svänger hårt, har inslag av svensk folkmusik och en krydda av klassisk kammarmusik. Det är både lättlyssnat och intrikat, vackert och fult. Musiken är komponerad av två svenska jazzgiganter: Georg Ridel och Lars Gullin, som båda infIuerades av klassisk och svensk folkmusik I sina arrangemang har Fredrik hittat egna infallsvinklar som både lyfter fram svänget och glädjen i Gullins kompositioner. Men även inslagen av folkmusik och klassisk musik har förstärkts i Lindborgs arrangemang. Georg Riedel började spela med Lars Gullin redan i början av 50-talet. Han har tagit sig an gruppen och har komponerat och arrangerat flera stycken till bandet. Det är unik musik som har skapats av denna nestor. Bandet har precis gett ut en skiva med Georgs nya musik. För att skapa denna mångbottnade musik består septetten av saxofon, två fioler, viola, cello, bas och trummor där alla instrument har en viktig och framträdande roll. Bandet släppte 2019 skivan ”a Swedish Portrait” med Gullins musik.

Om Fredrik: Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre på de stora jazztitanernas musik. Detta har satt sina spår i uttrycket som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, det svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig sina. Han har tilldelats många priser, bland annat Dompanpriset ”Guldsaxen”, Bert Levin-stipendiet och inte minst Gullin-priset. Övriga medlemmar i gruppen tillhör alla några av Europas mest eftersökta musiker och solister. Några recensioner: ”the concert was an absolute triumph” jazzjournal ”Maximalt lyckad Gullin-konsert” sydsvenskan ”Mästerligt porträtt på svensk jazzlegend” Huvudstadsbladet (Finland)

Lineup:
Fredrik Lindborg - saxofoner
Martin Sjöstedt - bas
Daniel Fredriksson - trummor
Daniel Migdal - violin
Oskar Treitler - violin
Ylvali Zilliacus - viola
Filip Lundberg - cello