Elise Einarsdotter med gäster

Pianisten och kompositören Elise Einarsdotter med fullt band och gäster som Magnus Lindgren, Margareta Bengtson och Olle Steinholtz.

“Det finns så mycket att inspireras av,” säger pianisten och kompositören Elise Einarsdotter, “Himlens och havets vidd. Ibland så tunga dimmor att man inte ser något, vinden som viner, Aretha Franklin när hon sjunger blues, att segla, horisont. Ens egen litenhet. Relationer, röster och ord, ett ögonblicks vibration. Det triggar idéer, triggar musik.” Solopianomusiken i kvällens konsert är hämtade från Elises nya platta ”Suites for Solo Piano 1-4”. ”Många av spåren i sviterna är en sorts svar. Svar och reaktioner på frågor och röstlägen”.
Under uppväxten i jordbruksbygd på Österlen, med plöjning och ritter på sandstränderna, inleddes den livslånga kärlek till jazzen som fick Elise Einarsdotter att vid 18 års ålder flytta till Boston för Berklee College of Music. Sedan slutet av sjuttiotalet har hon Stockholm som utgångspunkt. Där och då startade hon bandet Tintomara och senare Elise Einarsdotter Ensemble. Hon fann sitt livs kärlek och bildade familj i huvudstaden. Vid det här laget har hon en gedigen verksamhet som musiker och kompositör i Sverige och internationellt.
”Dessa skilda utgångspunkter och alla jag mött på vägen har blivit till en rik källa av glädje, sorg och kraft att hämta musik ur. Som bäst kan musik bli till länkar mellan människor. Det är det jag söker allra mest”, säger Elise Einarsdotter.

Senaste skivan Suites for Solo Piano 1–4 möttes av lysande recensioner. Orkester Journalen skrev exempelvis: ”Elise Einarsdotter frammanar med sitt intressanta pianospel en alldeles specifik stämning vid flygeln”. Räkna med speciell stämning även då hon intar scenen under Stockholm Jazz Festival.

Lineup:
Elise Einarsdotter – piano
Olle Steinholtz – kontrabas
Magnus Lindgren – saxofon & flöjt
Margareta Bengtson – sång