Donny McCaslin

Mötet med pop- och rockikonen David Bowie förändrade Donny McCaslins liv – och musikaliska preferenser. Jazzsaxofonisten blev världsberömd och hittade en ny stil.

I januari 2016 släppte David Bowie det som skulle bli hans sista album, Blackstar. Bara dagar senare var han död. Men för Donny McCaslin – jazzsaxofonisten som handplockades av Bowie för att medverka på inspelningarna – blev mötet på Bowie inget slut, snarare en början. Efter samarbetet där han uppmanades att inte bekymra sig om genrer utan bara göra bra musik gick McCaslin tillbaka till den jazz han utövat på den amerikanska scenen under cirka 25 år. Men. Han var förändrad.

På skivan Beyond Now (2016) hyllade McCaslin Bowie, bland annat genom coverversionen på Warszawa – och genom att öppna sitt sound för mer elektroniska och poppiga influenser. Men det är först nu – i och med kommande albumet Blow – som han tar steget fullt ut. Nu handlar det om jazzindränkt rock och electronica som låter mer eget än tidigare.

– Det är först nu som jag till fullo smält intrycken från mötet med Bowie och det har präglat det nya albumet. Nu vågar jag det jag tidigare aldrig vågat, säger McCaslin själv.

Men – saxofonen är fortfarande central för soundet. Fans av Donny McCaslins tidigare verk behöver inte oroa sig alltför mycket. Live är Donny McCaslin Group en jazzkonstellation som vibrerar av tyngd och spelglädje, även om de idag också går att kalla rockband.

Lineup:
Donny McCaslin – saxofon
Jason Lindner – keyboard
Jeff Taylor – sång, gitarr
Zach Danziger – trummor
Owen Biddle – bas