Dear Vinnie – Lina Nyberg och Lisa Ullén tolkar Virginia Woolf

Sångerskan Lina Nyberg och pianisten Lisa Ullén har i flertalet år jobbat tillsammans med detta projekt där de genom fri improvisation och komposition uttolkar Virginia Woolfs texter; dagböcker och prosa.

Den brittiska författaren Virginia Woolfs författarskap fortsätter att fascinera även nu 140 år efter hon föddes. Genom Lisa Ullén drömlika klanger och Lina Nybergs täta rytmiska fraser träder i projektet ”Dear Vinnie”, en ny bild av Woolfs författarskap fram. En musikalisk upplevelse av det sällsynta slaget med utrymme för både meditativ stillhet och explosiva utbrott som tar avstamp i såväl i de efterlämnade dagböckerna som i prosan. I samband med konserten släpper duon en ny EP.

LINA NYBERG är född i Stockholm 1970. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under 30 års tid har hon verkat som jazzsångerska och komponist med turnéer i Sverige och utomlands. Lina Nyberg har gjort över 20 album, från debuten med duoskivan Close (1993) med pianisten Esbjörn Svensson till de senaste Anniverse (Hoob records (2022) med hennes band och The World’s a Stage med Bohuslän Big Band (Prophone/Naxos 2023). Lina Nyberg har fått ett antal utmärkelser: Grammis 1995, Sveriges Radio Jazzkatten 2011, Lars Gullin-stipendiet 2014, Gyllene skivan 2017 och Jan Johansson stipendiet 2021. 2016 blev hon tilldelad Kungliga musikaliska akademins stora Jazzpris och sedan 2020 är Nyberg också ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

LISA ULLÉN, född i Seoul, Korea, växte upp i norra Sverige och är baserad i Stockholm. Hon är utexaminerad från Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm, där hon studerade klassiskt piano i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Sedan slutet av 1990-talet har hon ägnat sig helt åt improviserad musik, i form av såväl frijazz som avantgarde och samtida klassisk och experimentell musik. En mångsidig spelare med en unik musikalisk vision, Ullén har upprepade gånger bevisat sin förmåga att prägla sin absoluta känsla för tonal textur i vilken musikalisk kontext hon än uppträder i. Internationellt erkänd som en distinkt och kompromisslös musiker och kompositör, har Ullén under det senaste decenniet producerat mer än femton album.

Lineup:
Lina Nyberg - sång
Lisa Ullén - piano