Cecilia Persson

MONOPIANO presenterar i samarbete med Fylkingen, FRIM och Stockholm Jazz, ett vitt spektra av klaviatur-relaterad musik: totalt 14 akter under fyra dagar och kvällar, med artister från bl.a. Sverige, Norge, Schweiz, Japan, Storbritannien, Tyskland och Grekland!

Cecilia Persson är en av Sveriges mest uppskattade och prisbelönta jazzpianister, sedan över tio år tillbaka. Hon är medgrundare av och medlem i den internationellt uppmärksammade gruppen PAAVO och spelar även med bland annat Lina Nyberg Band. Som kompositör har hon belönats med jazzkatten två gånger, och hon har skrivit musik för såväl egna ensembler (se t.ex skivan ”Open Rein”) som för exempelvis Norrbotten Big Band (utgivet på CD:n ”Composer in Residence”). För tillfället är hon aktuell med nykomponerad musik i ett projekt med bl.a Cennet Jönsson, som initierats av Musik i Syd.

Genomgående för hennes musikaliska uttryck i olika kontexter är ett säreget, karaktäristiskt tonspråk, en flödande rytmisk komplexitet och en fingertoppskänsla för instrumentation och ensembleklang. Musiken kännetecknas vidare av ett balanserande av explosivitet och subtilitet; av lätthet och tyngd. Bland hennes verk ryms kortare stycken, men inte sällan vecklar kompositionerna ut sig till långa svitartade former. Ofta varvas genomkomponerat material med mer eller mindre styrda improvisationer. Perssons musik formas också alltid med en medvetenhet om de musiker som hon skriver för och som ska framföra den, och detta ger en särskild nerv och närvaro till musiken — i vilken musikernas egna uttryck får framträda samtidigt som kompositionerna präglas av en stark och omisskännlig integritet.

Med musikalisk skärpa och lekfullhet har Persson det senaste decenniet format en unik musikalisk värld som tar den modern jazzen framåt. Denna kväll får vi höra henne i ett unikt soloframträdande där hennes intrikata spel och självklara uttryck står i fokus.

Denna konsertkväll spelar Lukas Rickli, Cecilia Persson och Christian Wallumrød. Samtliga dessa tre konserter ingår i biljettpriset. Det kommer att vara en kort paus (20-30 min) mellan akterna.