Blåsarsymfonikerna: Jazz med svenska tongångar

Mäktigt och stämningsfullt program i jazz- och folkviseton med Josef Karnebäck och Margareta Bengtson

Blåsarsymfonikernas kontrabasist, Josef Karnebäck, har iscensatt ett mäktigt och stämningsfullt program där jazz, folkvisa och nutida tongångar sömlöst går i varandra. Den mångsidiga artisten Margareta Bengtson förstärker uttrycken med sin unika röst.

KMA:s ledamoten, tonsättaren och musikern, Ann-Sofi Söderqvist porträtteras i verket Trumpet Stories och som arrangör till Josef Karnebäcks svit Momuntum. Trumpet Stories är ett beställningsverk som uruppfördes i samband med Trumpetfrossan 2010, musiken av Josef har fått sin skräddarsydda kostym för kvällens konsert. Musiken av Duke Ellington, med stark koppling till Sverige genom Alice Babs och som KMA-ledamot, representeras av klassikern Caravan, i fräckt arrangemang av Sébastièn Dubé. Och den vackra folkvisan Allt under himmelens fäste, som tolkades av Alice Babs i versionen Far Away Star samt spelades in 1977 på en minneskonsert för Duke Ellington.

Folkmusik i jazzig tappning avslutar konserten i klassikern Horgalåten som övergår i Margaretas egen komposition, Doodle-låten. Den börjar minimalistiskt med kontrabas och harpa och utvecklas till ett livligt mixolydiskt tema i ett härligt jazzigt groove med hela orkestern.

Lineup:
Josef Karnebäck kontrabas

Margareta Bengtson sång och harpa

Blåsarsymfonikerna

Dirigent : Joakim Hallin