Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic

Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic har roat och berört publik från slott till koja runtom i landet. Nu släpper de albumet Vayter där de för vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Hennes varma, humoristiska och själfulla tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har gjort henne till en centralgestalt av det judisk-svenska kulturarvet. Tillsammans med kritikerrosade Stahlhammer Klezmer Classic släpper hon nu albumet – Vayter. Detta är deras gemensamma skivdebut trots år av framträdanden på festivaler, i radio och TV, på museer, skolor, i riksdagen och på många andra scener.

Albumet visar klezmermusikens bredd – judisk folkmusik möter kammarmusik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang. Musiken minner om en kultur som var nära att förintas men trots allt lever vidare. Instrumenteringen är klassisk för sin genre – sång, fiol, dragspel och cello – men uttrycket mångfacetterat.

Stahlhammer Klezmer Classic är sprungen ur Stahlhammer Klezmer Orchestra som verkade i Polen 1920-1939 med violinisten Semmy Stahlhammers farfar, farbröder och vänner. Under andra världskriget sändes musikerna till getton och utrotningsläger tillsammans med de andra judarna i staden. Nu för Semmy familjetraditionen vidare med nya gruppmedlemmar.

2018 släppte Stahlhammer Klezmer Classic albumet ”In Memory” som fått lysande recensioner och nu kommer alltså albumet Vayter med sångerskan och skådespelerskan Anne Kalmering.

Vayter – ”vidare, framåt” på jiddisch, är en hyllning till alla de som vandrat före med sina sånger och sin musik.

Några pressröster
”Klezmermusik med själ och känsla /…/ en konstmusikalisk touch med musiker på högsta nivå. Men denna är parad med en själfullhet och känsla för ursprunget som gör att begreppet klezmer här får en djupare och nästan andlig dimension.”
Östgöta Correspondenten 2009

”… judiska folksånger i sefardisk och ashkenazisk tradition, färgstarkt och personligt tolkade av Anne Kalmering & Stahlhammer”
Svenska Dagbladet 2014

”Kalmering präglar sångerna med sin varma, rökiga röst. Sorgset, lekfullt, starkt.”
Magnus Säll, Dagens Nyheter 2019

Lineup:
Anne Kalmering – sång
Semmy Stahlhammer – fiol
Miriam Oldenburg – dragspel
Isabel Blommé – cello