Alfa Mist

Från grime och hiphop till jazz. Alfa Mist – med sitt häpnadsväckande sound – är ett levande bevis på att den brittiska jazzen lever och frodas.

Som tonåring producerade Alfa Mist grime och hiphop i sitt rum hemma i Newham i Östra London. Men när han började college lärde han sig spela piano och blev mer och mer influerad av jazz i allmänhet och Miles Davis i synnerhet. De nya influenserna var tydliga på Nocturne EP som han släppte på egen hand 2015. Förra året kom sedan debutalbumet Antiphon där Alfa Mist samarbetade med en lång rad musiker. Samplingsestetiken från de tidiga hiphop- och grimeproduktionerna lyser fortfarande igenom – men nu handlar det om mer organiskt sväng och en stor känsla för dramatiska soundscapes. Det är både tajt, progressivt och flummigt – på ett bra sätt.

Brittiska Offlicence Magazine sammanfattade sin recension på följande sätt: ”Jheeeeeeeeeeeeeeeeeeee[…]eeeeeze. This is truly a special album”. Och det är bara att hålla med. Alfa Mist står för något nytt inom jazzen – samtidigt som han elegant förvaltar arvet från sina föregångare. Ett minst sagt häpnadsväckande sound!

Lineup:
Alfa Sekitoleko - keyboards
TBA - trummor
Kaya Thomas-Dyke - bas, sång
Jamie Leeming - gitarr
John Woodham - trumpet