Scen
Konsertsalen,
Datum
På scen
19:00
Pris
350 kr 

Ale Möllers XENO MANÍA

Ale Möller firar 50 år som scenartist 2021! I samband med detta släppte Sveriges välkända doldis, ett storslaget musikverk som hyllar lusten till det främmande.

The Godfather of Nordic folk. Ale Möller har fler än 1000 låtar noterade hos STIM och flertalet prestigefyllda samarbeten i bagaget. En central gestalt på den skandinaviska folk- och världsmusikscenen. Utöver att vara en multiinstrumentalist av sällan skådat slag är Ale även en berättare och filosof. På scenen sammanförs musikalisk briljans med värme och humor. Trots att uttrycket ofta befinner sig utanför den kommersiella mittfåran, har publiken vuxit sig större under åren.

– Ett halvt sekel på scenen… Det är klart jag funderat över vad som drivit mig i alla år. Framförallt har jag alltid blivit stimulerad och upprymd när det är något jag inte förstår. När något är annorlunda. Jag är nog en obotlig xenoman! Andra är på ett annat sätt och blir obehagliga till mods. Jag tror inte att man skall moralisera över detta. Moralisera skall vi däremot göra när politiska krafter exploaterar xenofobi och gör politik av den, säger Ale.

Det som började som ett beställningsverk från Sveriges Radio har nu landat i det albumaktuella musikkonstverket XENO MANÍA. Ale Möller har tagit fasta på inspirationen från fyra av sina stora inspiratörer: en grekisk amanes-sångare, en indisk baul-guru, en legendarisk dalaspelman och en riti-spelare från Västafrika.

– Tidigare har det alltid varit de fysiska mötena med spelvänner runt om i världen som inspirerat mig. Men med XENO MANÍA upptäckte jag att mötena allt oftare sker inuti huvudet. Många av mina stora inspiratörer lever ju inte längre, men känns ändå så oerhört närvarande. Det blir lite som att jamma med de som inte längre finns!

Med dubbla slagverk, blåsarsektion och nyckelharpa som blandar sig med Ales alla udda instrument skapas en egen klang. Detta niomannabandet är noga utvalt av ciceronen Ale, där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers konstnärskap: musiken blir aldrig mainstream, han lyckas kombinera det traditionella med det nya och angelägna.

Konserten arrangeras i samarbete med Länsmusiken i Stockholm

Lineup:
Ale Möller - div instrument
Jonas Knutsson - saxar
Blagoj Lamnjov - klarinetter
Max Agnas - piano/keyboard
Karin Hammar - trombon
Erik Rydvall - nyckelharpa
Rubem Farias - bas
Valter Kindhbom - percussion
Robin Cochrane - trummor, percussion