Publicerad 24 aug 2018

Årets upplaga av Stockholm Jazz Festival blir större än någonsin. I dag släpps de sista artistnamnen!

Årets upplaga av Stockholm Jazz Festival äger rum mellan 12–21 oktober. Det blir den största hittills, med 184 programpunkter utspridda på 57 scener under tio dagar.

– Det känns självklart kul att festivalen växer och är större än någonsin, men fokus ligger på att presentera ett balanserat och bra program tillsammans med Stockholms förenade jazzliv. Under Stockholm Jazz Festival ska alla som intresserar sig för jazz, eller som hör den för första gången, hitta något som tilltalar dem extra. Vi presenterar namnkunniga jazzveteraner och färska nykomlingar om vartannat. Tonvikten ligger på jazzen, men festivalen fångar också upp angränsande genrer som exempelvis blues, funk och hiphop. Det är genrer som alltid korsbefruktats av jazz, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Till ett redan tidigare starkt program ansluter sig nu några ytterligare artister som vidgar föreställningen om vad jazz kan vara.

Albumaktuella Franska Trions musik är svår att beskriva; är det någon sorts rock, blues, jazz? På nionde albumet ”Blod på våra händer” fortsätter de utforska gränslandet mellan musikaliska genrer och mänskliga sinnesstämningar på det desperata sätt som gjort dem till Sveriges största kultband!

Under den minifestival i festivalen som kallas Festivitazz och som äger rum på Teaterstudio Lederman visar HONEYWOLF, OTHER och Lisa Ullén upp var den svenska jazz/improv/creative-scenen befinner sig i dag och saxofonisten Fredrik Ljungkvist och keyboardisten Mattias Risberg hyllar Carla Bley i konsertsetet ”And Now the Queen”.

Isabella Lundgren och Carl Bagge trio kommer att spela sånger om månen och om att resa. Det blir också ett flertal toner från Harold Arlens penna under en stämningsfylld lunchkonsert på Odd Fellow-huset.

Stämningsfullt blir det också när pianisten och kompositören Elise Einarsdotter spelar musik från sin senaste, kritikerhyllade skiva ”Suites for Solo Piano 1-4” på Fasching.

På Konserthuset Stockholm bjuder Blue House Jazz All Stars med trumpetaren Peter Asplund och saxofonisten Magnus Lindgren i spetsen in internationella toppmusiker från olika delar av världen i ett samarbete med musik från flera kontinenter: Jazz Across Continents. Här ser vistjärnor som basisten John Patitucci, pianisten John Beasley, oud-spelaren Dhaffer Youseff och sångerskan China Moses!

Till Konserthuset Stockholm kommer också det spanska storbandet Sant Andreu Jazz Band som består av ungdomar i åldrarna 7–20 år. Dessa ungdomar spelar traditionell storbandsjazz med ett underbart sväng, under ledning av eldsjälen Joan Chamorro.

Även på Kulturhuset blir det unga grupper då Kungliga Musikhögskolan presenterar morgondagens stjärnor från jazzlinjen i en serie konserter med fri entré varje vardag under festivalveckan. Och de allra yngsta jazzfantasterna bör inte missa programpunkter som livekonserten Jazzoo med Oddjobb – eller filmen ”Jazzoo –festen”. Dessutom bjuder Emma Nordenstam den lilla festivalpubliken på sånger lika svängiga, vackra och sorgliga som livet självt.

– Med dessa starka bokningar är årets festivalschema komplett. Vi har lite förberedelser att göra, men nu är det dags att se fram emot festivalen på allvar – det kommer att bli grymt!, säger Sara Asplund, marknadschef på Stockholm Jazz Festival.