Publicerad 22 okt 2018

Årets Stockholm Jazz Festival slog publikrekord och var större än någonsin! Nästa års festival äger rum 11–20 oktober.

Höstens stora jazzhändelse, Stockholm Jazz Festival, har precis avslutats. Gårdagen var årets sista festivaldag och med ett tjugotal konserter var den avslutande dagen ingen punkt – snarare ett utropstecken!

Nya konstellationen Rymden ( Dan Berglund, Bugge Wesseltoft, Magnus Öström) trollband publiken på Berwaldhallen och visade att nordisk jazz står starkt i traditionen men också har ett driv som leder rakt in i framtiden. Det blev ett passande avslut på tio dagar (12–21 oktober) som visat upp något av den bästa svenska och internationella jazzen just nu.

Årets festival blev den hittills största upplagan av Stockholm Jazz Festival som arrangerats sedan 1980 och som flyttade inomhus 2012.  Totalt för i år blev det 203 programpunkter utspridda på 57 scener. Och publiken har strömmat till – årets festival slog också publikrekord med 29221 besökare under de tio dagarna.

– Vår ambition har varit att skapa en festival där både de insatta och de som inte hört så mycket tidigare, men som är nyfikna på jazz och intilliggande genrer ska kunna hitta sina favoriter. Under festivalen har publiken därför kunnat ta del av både etablerade stjärnor och nykomlingar, jazzpurister och genreöverskridare, i allt från små källarlokaler till våra största konserthus. Det ger en fin spegling av den brokiga bryggd av influenser och stilar vi gemensamt kallar jazz, säger festivalchef Eric Birath.

Redan nu är det spikat att nästa års Stockholm Jazz Festival äger rum 11–20 oktober 2019. Arbetet med den festivalen börjar snart.

– Ett stort tack till alla som kom: till artister och publik! Men också ett stort tack till alla arrangörer och andra som varit involverade i arbetet med Stockholm Jazz Festival 2018. Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma tillsammans när Stockholms hela jazzliv samarbetar, säger Eric Birath.