Publicerad 23 okt 2019

2019 års Stockholm Jazz Festival avslutas med att släppa de första biljetterna till Stockholm Jazz Festival 2020 – ingen mindre än Polarprisvinnaren Gilberto Gil!

– Det känns stort att redan nu kunna bekräfta att världsstjärnan Gilberto Gil kommer till Stockholm Jazz Festival 2020. Hans betydelse för den brasilianska musiken kan inte överskattas, det är en levande legend som fortfarande är högst produktiv säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

 Nästa års festival äger rum 9-18 oktober 2020 och kommer precis som årets upplaga av festivalen bjuda på artister från när och fjärran på scener runt om i hela Stockholm.

Årets festival blev en mycket lyckad tillställning med 183 konserter på 56 scener runt om i Stockholm. Publiken har kunnat njuta av allt från storheter som Art Ensemble of Chicago och Carla Bley Trio till oetablerade lokala band. Festivalens konserter har haft en ännu högre beläggning än tidigare år.

– Ett stort tack till alla som kom och delade upplevelsen med oss. Vi har haft fler slutsålda konserter än någonsin tidigare med över hälften av konserterna som har haft nästintill 100% beläggning, säger Sara Asplund, som är marknadschef på Stockholm Jazz Festival. Publiksiffran 26006 tyder på att vår ambition att skapa en bred festival som lockar en stor skara nyfikna musikintresserade liksom de riktigt inbitna jazzfansen har lyckats. Vi ser en tydlig tendens att intresset för jazz ökar generellt, det är vi glada för.

Arbetet med Stockholm Jazz Festival 2020 har alltså redan börjat – med en kanonbokning!

– Att Gilberto Gil tackat ja redan är en underbar start på programarbetet. Nivån är satt så att säga, säger Thomas Wingren, programchef för Stockholm Jazz Festival 2020.

Sångaren och gitarristen Gilberto Gil kommer till Stockholm Jazz Festival 2020 med sina två söner Bem Gil (gitarr och bas) och Jose Gil (gitarr och trummor). En family affair helt enkelt.

Gilberto Gil emottog Polarpriset 2005 för att han med stark kulturell övertygelse ”orubbligt sprider den rika brasilianska musiken över världen”. Under sin karriär har han gjort sig känd för en unik spelstil och en eklektisk mix av rock, pop, samba, afrikansk musik och reggae. Han föddes 1942 i kuststaden Salvador i den brasilianska delstaten Bahia och räknas som en av de stora förnyarna av den brasilianska populärmusiken. Under sextiotalet bidrog han starkt till de stora nya strömningarna i brasiliansk musik som gick under namnet tropicalismo.

Gilberto Gil har inte bara turnerat världen över, producerat 60 album som sålt i mer än fyra miljoner exemplar och tilldelats nio Grammypriser – han har också varit Brasiliens kulturminister i fem år (2003–2008) och utnämnts till Artist for Peace av UNESCO 1999 och varit FN-organet FAO:s särskilda ambassadör.

Giberto Gil är en unik musikambassadör för sitt hemland och för hela världen – och han drivs av en unik och stark passion och övertygelse kring musikens kraft.