Vijay Iyer Sextet

Tidskriften The New Yorker har kallat Vijay Iyer ”en av dagens viktigaste pianister, extremt begåvad, briljant eklektisk”. Och nog är han en av de allra mest lysande stjärnorna bakom pianot i dagens jazzvärld. Han har släppt dryga tjugo kritikerhyllade album, varav många på ansedda etiketten ECM. Han är en visionär pianist, som utnyttjar instrumentets fulla register och live är han en lysande och lyhörd bandledare.

Men det är inte bara som pianist han har gjort sig ett namn. Vijay Iyer är en framstående kompositör som bland annat skrivit stycken till Bang on a Can All-Stars och så har han remixat Meredith Monk och andra. Han har varit Grammy-nominerad och han har tagit emot en lång rad priser som bästa jazzpianist, eller bästa jazz-band i tidningar som bland annat DownBeat. Hans lista över samarbetspartner är lika lång som den är varierad och han är doktor i kognitiv musikvetenskap vid Unversity of California, Berkeley.

Han är kort sagt ett modernt jazzgeni. Nu tar han med sig sextetten och kommer till Stockholm Jazz Festival. Det får man inte missa.

Lineup:
Vijay Iyer - piano
Graham Haynes - kornett/flygelhorn
Mark Shim - tenorsaxofon
Steve Lehman - altsaxofon
Stephan Crump - bas
Marcus Gilmore – trummor