Tigran Hamasyan

Den kritikerhyllade pianisten som blandar jazz, minimalistiska kompositioner, armenisk folkmusik och lägger till en lagom dos inspiration från hiphop.

Senaste skivan An Ancient Observer släpptes i början av året på amerikanska skivbolaget Nonesuch Records som också ger ut John Zorn, Pat Metheny och Kronos Quartet. En given etikett för en så diversifierad och multitalangfull artist som pianisten Tigran Hamasyan. På sina skivor har han vid sitt piano konstant utforskat jazzen i en anda som inte ligger långt ifrån Jan Johansson – om än med ett något mörkare och modernare sound. Tigran Hamasyan blandar gärna in element från elektronisk musik, folkmusik och konstmusik. Samtidigt märks hans influenser från både hiphop och heavy metal i det musikaliska uttrycket.

Tigran Hamasyan föddes i Armenien 1987. Hans familj flyttade till Los Angeles 2003 och där växte han upp. Redan som treåring började han spela piano och uppträdde redan som elvaåring på olika festivaler runt om i världen. Samma år som han fyllde 16 – år 2003 – vann han Montreux Jazz Festival’s pianotävling. Han är kort sagt en ytterst virtuos och kunnig pianist – som har lovordats av några av de största: Chick Corea, Herbie Hancock och Brad Mehldau.

På An Ancient Observer har Tigran Hamasyan skrivit och producerat alla låtar. Några av dem baseras på gamla armeniska melodier. Han har dock lämnat utrymme för mycket improvisation, vilket kommer att bli tydligt under denna konsert på Stockholm Jazz Festival.

Lineup:
Tigran Hamasyan – piano/elektronik