Oumou Sangaré

Med nya skivan Mogoya – delvis inspelad i Stockholm – befäster Oumou Sangaré sin position som en av de starkaste och mest framgångsrika rösterna inom afrikansk musik. Den starka förespråkaren för kvinnliga rättigheter kommer till Stockholm Jazz Festival med nytt sound och ett fortsatt starkt engagemang.

”Hon är Afrikas starkast lysande stjärna” konstaterade DN i sin recension av Mogoya – senaste albumet från Oumou Sangaré. Titeln betyder ungefär människor idag. Textmässigt fortsätter Oumou Sangaré skildra livet i Mali ur ett kvinnligt perspektiv – och för kvinnors rättigheter. Musikaliskt står hon med två stadiga ben i det maliska soundets tradition. Men skivan spelades in i Stockholm av Andreas Unge och producerades i Paris av produktionsteamet A.L.B.E.R.T. – vilket innebär att det finns gott om överraskningar. Traditionella instrument som kamale ngoni (en variant av den västafrikanska harpan kora) möter både elgitarr, keyboard och synthesizer. På skivan gästade också Tony Allen på trummor…

Med sin djupa röst och sin enorma karisma (hon har stått på scen sedan hon var bara barnet) är hon en helgjuten liveartist. I en intervju i tidningen Lira tidigare i år förvarnade hon publiken om att den ska vara beredd på att dansa mycket när hon spelar och uppträder – så gör er redo!

Lineup:
Oumou Sangaré – sång
Guimba Kouyate – gitarr
Elise Blanchard – bas
Kandy Guira – kör
Jon Grandcamp – trummor
Abou Diarra – kamele n’goni
Emma Lamadji – kör
Alexandre Millet - keyboards