Maria Schneider & Bohuslän Big Band

En av världens främsta kompositörer inom jazzen samarbetar åter med Bohuslän Big Band.

Maria Schneider är en av ytterst få amerikanska kompositörer som vunnit Grammy Award inom både klassisk musik och jazz. Men hon är mer genreövergripande än så och räknas faktiskt till en av världens främsta kompositörer. Det säger väl något att hon bara hade tid att hjälpa ständige musikförnyaren David Bowie med ett enda spår – Sue (Or In A Season Of A Crime) – till det som skulle bli hans sista skiva: Blackstar. Maria Schneider cv är kort sagt välfyllt och hennes musik brukar beskrivas av kritikerna som ”majestätisk, suggestiv, magisk och helt unik”. Hon är hedersdoktor vid University of Minnesota.

Det är jazzen som är hennes hemvist och det kommer hon att bevisa med kraft då hon återvänder till Sverige och ett samarbete med Bohuslän Big Band. Det är flera år sedan det senaste samarbetet och båda parter är därför extra laddade. Tillsammans kommer de att framföra helt nya kompositioner och arrangemang av Maria Schneider.

Bohuslän Big Band är ett helprofessionellt storband som ständigt tänjer på gränserna för vad som är möjligt att rymma i ett storband. Självaste Quincy Jones imponerades stort av dem då han hörde dem spela under Ystad Sweden Jazz Festival 2012.