Azymuth

”Galen samba”, samba doido, uppstår i händerna på kulttrion Azymuth som blandar jazzfusion, samba och funk till ett gränslöst sväng.

Att den senaste skivan med jazz-fusion-samba-legenderna Azymuth har fått namn efter den mytiska fågeln Fenix är knappast någon slump. Fågel Fenix reste sig som bekant ur askan och återuppstod på nytt i de myter som finns nedtecknade om den. Den brasilianska trion Azymuth har på samma sätt fått ny energi och nytt liv genom keyboardisten Kiko Continentino – som tidigare samarbetat med artister som Milton Nascimento och Gilberto Gil. Contintentino fyller det hål som Jose Roberto Bertrami lämnade efter sig då han gick bort år 2012.

Azymuth bildades i Copacabana, Rio de Janeiro, i slutet av sexitotalet, men fick sitt nuvarande namn år 1973. Sedan dess räknas de som ett av Brasiliens mest framgångsrika band. Sin egen unika musikhybrid kallar de samba doido (galen samba). Sedan starten har de eklektiskt blandat samba, funk, jazz och fusion till en smittsamt dansant, kosmiskt omfamnande och ytterst stark musik.

På scen bjuder originalmedlemmarna Ivan Conti och Alex Malheiros tillsammans med nytillkomne Continentino på ett sagolikt sväng som inspirerat och influerat en lång rad artister under senare år. Hiphopproducenten Madlib och danskollektivet Jazzanova är bara några av beundrarna.

Lineup:
Ivan Conti – trummor
Alex Malheiros – bas
Kiko Continentino – keyboards